Starostwo Powiatowe w Grudziądzu

Odnosniki

Data

Poniedziałek 18 Stycznia 2021

Imieniny

Małgorzaty, Piotra, Bogumiła

Menu

Nawigacja

Odnosniki

Przygotowały rarytasy rodzimej kuchni

Wykwintne, zdrowe a zarazem smaczne potrawy przygotowały gospodynie wiejskie z Zielnowa, szkolenie przeprowadziła Bożena Szpryniecka z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Wąbrzeźnie. Celem wspólnego gotowania było propagowanie zdrowej żywności.

Kierująca kulinarnymi pracami - pani Bożena Szpryniecka pokazała wszystkim uczestnikom, ile to rarytasów można przyrządzić stosując produkty pochodzące z naszych gospodarstw rolnych. Spotkanie odbyło się 2 grudnia br. w ramach szkolenia dotyczącego tradycyjnego żywienia rodzin wiejskich, połączonego z warsztatami, na których gospodynie mogły samodzielnie przygotować wszystkie potrawy.
Starosta Grudziądzki, Marek Szczepanowski, goszcząc w świetlicy KGW w Zielnowie, nie szczędził słów uznania dla umiejętności kulinarnych pań. Pyszne jadło „ubrane” w czarujące zapachy, wszystkim uczestnikom uświadomiło, że często nie doceniamy rodzimej kuchni.
Mając na uwadze chłodne, zimowe dni, które niebawem nadejdą, wybraliśmy przepisy dań, jakie naszym zdaniem usatysfakcjonują najbardziej wybredne podniebienia i może zagoszczą na naszych stołach.
 
Filety rybne zapiekane pod beszamelem i serem
Składniki:
Filety rybne, sól, pieprz, mąka, jajko, olej do smażenia.
Rybę przyprawić, obtoczyć w jajku i mące- usmażyć.
Sos beszamelowy:
50 g. masła, 50 g. mąki, ok. 1 szkl. mleka, sól, cukier, sok z cytryny.
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę i rozprowadzić zimnym mlekiem.
Zagotować, dodać do smaku sól, cukier, sok z cytryny.
Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem, wyłożyć usmażone filety rybne, zalać sosem, posypać startym serem i zapiekać w temp. 140 stopni przez ok. 20 min.
 
Zupa z mielonego mięsa
Składniki:
0,5 kg. mięsa mielonego, 3 papryki, cebula, 0,3 kg. pieczarek, vegeta, 2 serki topione pieczarkowe.
Wykonanie:
Na odrobinie oleju blanszujemy mięso, wrzucamy pozostałe produkty pokrojone w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy serki.
 
Skrzydełko w kapuście
Składniki:
1 kg. skrzydełek drobiowych, vegeta, 1 mała główka kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 1 szkl. wody, sól.
Wykonanie:
Skrzydełka przyprawić do smaku i podsmażyć. Kapustę drobno pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone skrzydełka, następnie kapustę. W 1 szklance wody rozpuścić koncentrat i ketchup, dodać jedną łyżeczkę Vegety i zalać kapustę. Naczynie wstawić do piekarnika i piec przez ok. godzinę.
 
Parówki z ananasem
Składniki:
0,5 kg. parówek, 1 puszka ananasów, 1 cebula, 1 ketchup.
Wykonanie:
Parówki obrać z osłonek, pokroić na małe plasterki i obsmażyć. Dodać cebulę i ananasy pokrojone w kostkꬬ- wszystko razem udusić. Doprawić do smaku ketchupem. Spożywać na ciepło z pieczywem.
 
 
Ciasto z nutellą:
 
Składniki:
Krem Nutella ok. 600 g, sucharki delikatesowe-1 paczka (niebieskie), śmietana fix- 3 sztuki, śmietana kremówka 0,5 l., serki waniliowe homogenizowane- Danio-2 sztuki, po 250 g, 2 łyżeczki żelatyny, 2 galaretki, owoce świeże lub z kompotu.
 
Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć papierem pergaminowym. Suchary rozdrobnić (najlepiej za pomocą wałka do ciasta) i wymieszać z nutellą. Masę wyłożyć na blachę.
Śmietanę ubić, dodać fix, serki i 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Wszystko razem dobrze wymieszać, rozłożyć na podkład z nutelli i włożyć do lodówki na ok. 15 nim. 
Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. wody, dodać owoce, wymieszać i wystudzić.
Włożyć ciasto do lodówki i poczekać aż będzie gotowe do krojenia. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. 

drukuj (Przygotowały rarytasy rodzimej kuchni)

  • data: 2009-12-04

« wstecz