OdnosnikiData
Poniedziałek 18 Stycznia 2021
Imieniny
Małgorzaty, Piotra, Bogumiła
MenuNawigacja
OdnosnikiOdnosnikiBaneryW toruńskim Muzeum stoły uginały się od smakowitych potraw Świąteczne mazurki, babki, szynki, pasztety, jajka w galarecie, wielkanocne zające i baranki z ciasta – to tylko niektóre z potraw, jakie można było obejrzeć i skosztować podczas prezentacji stołów wielkanocnych w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Pyszne wypieki i swojskie jadło przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu. W toruńskim Muzeum swoje propozycje kulinarne zaprezentowały: KGW Solca Kujawskiego (powiat bydgoski), KGW Elgiszewa (powiat golubsko-dobrzyński), KGW Kruszyna (powiat włocławski), KGW Trzciana (powiat wąbrzeski) i inne.
Na stołach wielkanocnych wyeksponowana została cała gama różnorodnych specjałów i przystawek świątecznych, które poświęcił proboszcz toruńskiej parafii garnizonowej pw. św. Katarzyny, ks. płk. Marek Karczewski.
„Dziełami kulinarnymi” zachwycali się licznie zgromadzeni goście, m.in. przedstawiciele władz województwa, miast, powiatów i gmin z regionu kujawsko-pomorskiego. drukuj (W toruńskim Muzeum stoły uginały się od smakowitych potraw)
|